• Luni-Joi 08:00 - 20:00
  • Vineri 07:00 - 16:00
  • Sâmbătă și Duminică ÎNCHIS

Specii de căpușe

Căpușele sau ixodidele sunt un ordin de acarieni ectoparaziți ai reptilelor, păsărilor și mamiferelor, cu mod de hrănire obligatoriu hematofag și intermitent.

Varietățile de căpușe sunt ușor diferite în SUA și în Europa. În general, pe continentul nostru circulă trei tipuri, dar una singura – Ixodes ricinus poate transmite boli precum borelioza (maladia Lyme). Aceasta are forma globuloasă, măsoară până la 4mm, are culoare brun-neagră și seamană cu bobul de ricin. Se hrănește pe animale și om și, în afară de boala Lyme mai poate poate transmite și febra pătată a Munților Stâncoși, tifosul Sao Paolo, febra Colorado.

În România au fost identificate 27 specii de căpușe, Ixodes ricinus fiind cea mai frecventă specie. Această specie depune la suprafața pământului ouă din care ies larvele parazitare pe diferite animale mici din pădure (șopârle, păsări, mamifere). După metamorfoză, se urcă pe plante și atacă animalele mari și oamenii.

Căpușele pot ciupi orice zonă a corpului, dar preferă anumite locuri: spatele urechilor, ceafa, axilele, abdomenul, zona inghinală, partea posterioară a genunchilor.

Clienții noștri