• Luni-Joi 08:00 - 20:00
  • Vineri 07:00 - 16:00
  • Sâmbătă și Duminică ÎNCHIS

Gândacii negri!

Pentru că recent ne-am confruntat cu invazii de gândaci negri în anumite zone de la marginea orașului București, dorim să vă informăm despre acești dăunători.

Pot fi identificate două categorii de astfel de insecte:

  • gândacul negru de canalizare (sau gândacul de apă)
  • gândacul negru de bucătărie (sau libarca neagră)

Gândacii de canalizare sunt de culoare neagră-lucioasă și deși au aripi aceștia nu pot zbura. Populează locurile umede, în spații, încăperi și locuri umede, lăsând în prezența lor un miros de mucegai. Aceștia se adună sub jgheaburi, tevi care prezintă fisuri și pot popula chiar canalele de scurgere deschise sau sistemele de canalizare. Gândacii de canalizare sunt omnivori, studiile demonstrând faptul că pot rezista aproximativ o lună fără hrană, dar nu mai mult de două săptămâni fără apă.

Gândacul negru de bucătărie locuiește pe lângă așezările omenești, hrănindu-se cu diferite alimente de origine vegetală, în special cu resturi alimentare, dăunând în primul rând prin murdărirea produselor agroalimentare cu excremente și exuvii, apoi prin transmiterea de agenți patogeni ai diferitelor boli. În România se întâlnește numai în locuințe (mai ales în bucătărie) și este mai frecvent în Oltenia, Banat, Muntenia și Dobrogea. De obicei, aceștia sunt găsiți în subsoluri și pivnițe, în conducte, în crăpăturile pereților sau fisurile mobilelor din bucătărie și cămări, spații goale de sub podele sau dușumele, toalete, în spatele căzilor, chiuvetelor, caloriferelor, cuptoarelor și țevilor de apă caldă.

În privința hranei, consumă diferite produse alimentare din cămări și bucătării (resturi de mâncare, pâine, carne, mâncăruri, preparate lactate, preferând pe cele mai fermentescibile), din brutării, magazine de alimente; consumă de asemenea obiecte din hârtie și bumbac, articole din piele etc. din locuințe.

Clienții noștri