Insecte și animale care hibernează
“Somnul de iarnă” sau starea de hibernare reprezintă stadiul de inactivitate la insecte și animale, desfășurat pe perioada anotimpului rece de iarnă. Acest repaos constă în scăderea a metabolismului, caracterizată printr-o temperatură joasă a corpului și respirație lentă. Un factor care determină hibernarea este limitarea surselor de hrană pe timpul iernii. Temperatura corpului scade până se acomodează cu temperatura locului (vizuina, cuibul) în care se adăpostesc, de aceea grăsimile sunt arse într-un ritm mult mai lent.
Dintre animalele care intră în starea de hibernare se numără ursul, bursucul, elanii, câinii de preerie, marmotele, sconcșii, popândăii, hârciogii, ratonii, hamsterii, țestoasele, broaștele, veverițele de pământ, aricii. De asemenea, o serie de târâtoare se opresc din activitate: șopârele, șerpii, melcii, râmele.
Insectele sunt și ele o categorie care preferă să stagneze iarna, ascunzându-se sub frunze sau pământ, noroi: gărgărițele, țânțarii, termitele, moliile, fluturii, albinele.
Odată cu încălzirea temperaturii și instalarea primăverii, animalele și insectele se trezesc din amorțeală mânate de regenerarea naturii, umiditate și de instinctul de foame. Majoritatea dintre acestea sunt active pe parcursul întregului an, mai puțin iarna.