• Luni-Joi 08:00 - 20:00
  • Vineri 07:00 - 16:00
  • Sâmbătă și Duminică ÎNCHIS

Rozătoare dăunătoare culturilor – pagubele produse

Pagubele produse de rozătoare dăunătoare culturilor pot fi reduse cu ajutorul firmelor de deratizare profesionale care manevrează corespunzător substanțele.

Conform președintelui Federației Naționale a Producătorilor Agricoli, Viorel Matei, recoltele de grâu de anul acestea au fost distruse în proporție de 6%. Daunele se ridică la aproximativ 40 de milioane de euro. Pagubele au fost cauzate de șoareci și alte rozătoare dăunătoare culturilor, a căror populație a crescut de când fermierilor li s-a interzis deratizarea.

Pagube produse de rozătoare dăunătoare culturilor - rozătoare dăunătoare

Motivul pentru care fermierilor li s-a interzis deratizarea a fost acela că soluțiile folosite nu sunt în conformitate cu standardele UE.

Pe piață există două produse care corespund standardelor, însă unul dintre acestea are un nivel de toxicitate redus, și poate fi utilizat de către agricultori, iar cel de-al doilea face parte din grupă T PLUS și este accesibil exclusiv agenților economici autorizați. Astfel, măsurile care pot fi luate de agricultori împotrivă rozatoarelor dăunătoare culturilor, sunt limitate.

Grupele de toxicitate sunt după cum urmează:

  • Grupa 1 a€“ soluții extrem de toxice
  • Grupa 2 a€“ soluții cu toxicitate ridicată
  • Grupa 3 a€“ soluții cu toxicitate moderată
  • Grupa 4 a€“ soluții cu cu toxicitate redusă

Soluțiile din grupele 3 și 4 pot fi utilizate de către persoanele fizice în scopul protejării culturilor agricole.

Aceste substanțe sunt necesare pentru protejarea culturilor împotriva rozatoarelor dăunătoare și producătoare de daune, însă sunt, în același timp, periculoase pentru mediu.

Utilizarea acestora trebuie făcută în mod responsabil, de către firme de deratizare profesioniste, autorizate să manevreze astfel de substanțe. Astfel, controlul populației de rozătoare dăunătoare culturilor poate fi realizat eficient, reducând pagubele pentru agricultori.

Clienții noștri