• Luni-Joi 08:00 - 20:00
  • Vineri 07:00 - 16:00
  • Sâmbătă și Duminică ÎNCHIS

Cum acționează rodenticidele

Ce sunt rodenticidele

Rodenticidele sau raticidele reprezintă substanțe chimice menite să distrugă rozătoarele dăunătoare și să prevină o invazie a acestora. Aceste substanțe sunt utilizate în procesul de deratizare.

Unele rodenticide sunt letale după o administrare, altele necesită o expunere mai îndelungată pentru a-și face efectul asupra dăunătorului.

Efectele rodenticidelor

Rodenticidele sunt toxice în primul rând pentru animalele care le ingerează, atât rozătoare cât și câini pisici sau altele, iar în al doilea rând prezintă risc de otrăvire pentru animalele care mânăncă rozătoarele otrăvite.

De aceea, în componența otrăvurilor a fost introdusă o substanță menită să protejeze animalele care nu sunt vizate de raticid.

Tipuri de raticide

Raticidele pe bază de anticoagulante reprezintă o alegere comună din cauză că otrava își face efectul între una și două săptămâni. Aceasta înseamnă că rozătoarele nu asociază afecțiunea cu hrana ingerată.

Un antidot eficient atât pentru animale cât și pentru oameni este vitamina K.

Raticide pe baza de fosfuri utilizate în momeli comestibile. Acestea sunt lăsat în locuri ușor accesibile pentru rozătoare, unde acestea se pot hrăni. Aceste otrăvuri prezintă un risc secundar de otrăvire mai scăzut decât în cazul rodenticidelor cu anticoagulant. Acest lucru se datorează faptului că fosfurile de metal nu se adună în țesutul dăunătorului.

Cele mai utilizate fosfuri sunt:

  • Fosfura de aluminiu
  • Fosfura de zinc
  • Fosfura de calciu
  • Fosfura de magneziu

 

Rodenticidele care provoacă hipercalcemia sunt toxice pentru rozătoare prin modificarea concentrației de calciu din organism. Organele rozătoarelor otrăvite suferă un proces de mineralizare, calcificare, generând afecțiuni ale inimii, sângerare și blocaj renal.

 

 

Clienții noștri